Горщиківська громада
Житомирська область, Коростенський район

Головний симптом коронавірусу, лікування за протоколом та як вберегтись - рекомендації лікаря

Дата: 10.07.2020 10:30
Кількість переглядів: 342

Який симптом характеризує коронавірус?  Що призначають для лікування? Чи всім потрібна госпіталізація? Та як вберегтись від COVID-19 в умовах постійного збільшення хворих в Україні?

Розповідає лікар-терапевт, ревматолог, к.м.н, завідуючої стаціонару з лікування хворих на коронавірус (квітень-травень 2020) медичної мережі “Добробут” Ірина Миколаївна Левада.

Фото без опису

  • Загальні симптоми COVID-19 нічим не відрізняються від ГРВІ. Пацієнти можуть відзначати підвищення температури, кашель, нежить, ломоту суглобів, діарею. Єдиним симптомом, що вирізняє коронавірус, є аносмія - втрата нюху. Іноді вона супроводжується ще й втратою відчуття смаку. 
     
  • Тільки лабораторний тест методом ПЦР може показати, чи людина хворіє на коронавірус. Аналіз дозволяє визначити наявність РНК коронавірусу в організмі з перших днів після зараження. Також, часто разом з тестом призначається аналіз на імуноглобуліниM та G методом ІФА, щоб визначити, чи була імунна відповідь на коронавірус та на якій стадії проходить інфікування.
     
  • Далеко не всіх пацієнтів з діагнозом COVID-19 госпіталізують. Більшість з них лікуються вдома під дистанційним наглядом лікаря та успішно одужують.
     
  • Зазвичай домашнє лікування включає жарознижувальні препарати та великий обсяг пиття. Якщо є необхідність, лікар може додатково призначити антибактеріальну терапію у вигляді антибіотиків, вітаміну С або ліків від нежитю для полегшення симптомів. Точне дотримання призначень кваліфікованого лікаря і «ніякого самолікування» для правильного одужання - навіть не обговорюються. 
     
  • У період карантину найкращим способом вберегти себе від вірусу (окрім соціального дистанціювання, звичайно ж) є зміцнення імунітету. Зокрема, обов'язково потрібно позбавитись від шкідливих звичок, особливо паління, мінімізувати вживання алкоголю та переконатися, що у вашому житті активно фігурує фізичне навантаження та спорт.

    Зміцнюйте імунітет та бережіть себе!

Джерело


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь