Горщиківська громада
Житомирська область, Коростенський район

Новий адмінтерустрій чи розподіл повноважень – що спочатку?

Дата: 14.07.2020 13:32
Кількість переглядів: 470

Є думка, що перш ніж створювати новий адміністративно-територіальний устрій, необхідно прийняти рішення про повноваження органів влади на кожному з рівнів. Чому реформа йде іншим шляхом, у статті для видання «Дзеркало тижня» розповів заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Фото без опису

«Вся логіка змін - в чинній Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яка пройшла випробування часом, підтримана міжнародною спільнотою (мені доводилося неодноразово  її презентувати в Страсбурзі на різних заходах Ради Європи, в інституціях ЄС у Брюсселі, інших міжнародних заходах). У ній є відповіді практично на всі концептуальні питання – і про спроможні громади, і про нові райони та систему влади, повноваження і ресурси, префектури, навіть про адміністративний нагляд, про який не модно згадувати», - написав В’ячеслав Негода.

За його словами, в реформі є послідовно логічні кроки, які не допускають, що спочатку дайте гроші, потім повноваження, а тоді створимо громади і райони. «Якраз ця логіка відповідає яскравим картинкам про коня і воза. Звісно, що спочатку визначається територіальний устрій, який є фундаментом для організації системи територіальних органів влади і місцевого самоврядування. Владні стіни повинні стояти на чіткому і міцному сучасному фундаменті, а не на руїнах, що залишилися у спадок від СРСР», - зазначив заступник Міністра.

Він нагадав, що відповідь на питання щодо повноважень - у першому пакеті з чотирьох основних законопроектів (про місцеве самоврядування, про місцеві державні адміністрації, про зміни до бюджетного кодексу, про зміни до податкового кодексу), які давно оприлюднені.

«Але головна відповідь полягає в тому, Урядом може внести їх у парламент лише після затвердження фундаментального рішення щодо територіального устрою районів і громад у їх складі (№ 3650). Наголошую також, що з постановою про райони, необхідно прийняти зміни до Бюджетного кодексу (№ 3614), який розвіє низку спекуляцій і додасть впевненості у незмінності податкової бази майбутніх громад», - написав В’ячеслав Негода.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь