Горщиківська громада
Житомирська область, Коростенський район

Новим райдержадміністраціям і громадам важливо налагодити якісну комунікацію між собою, - В’ячеслав Негода

Дата: 14.03.2021 09:11
Кількість переглядів: 362

Районні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування громад мають бути зацікавлені в тому, щоб вибудовувати новий формат взаємовідносин, який ґрунтуватиметься на чіткому розмежуванні повноважень та якісній комунікації.

Фото без опису

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода у Львові під час обговорення «Місцеві громади: нове законодавство - нові можливості».

«Райдержадміністрації та громади мають навчитися співпрацювати в нових умовах, з новими повноваженнями та задачами. Звичайно, не зовсім правильно стверджувати, що нові районні адміністрації не будуть керівництвом для органів місцевого самоврядування. В певних питаннях все-таки будуть, бо РДА представляють державну владу на місцях. І я впевнений, що усі тут присутні зацікавлені, щоб наша держава була міцною не лише за рахунок місцевого самоврядування, а й за рахунок сильної та ефективної виконавчої влади. Усі державні програми реалізуються по лінії виконавчої влади, але все одно вони стосуються конкретної території тієї чи іншої громади. Отже РДА і громадам потрібна якісна комунікація між собою, щоб якомога ефективніше ці програми реалізувати», - зазначив В’ячеслав Негода.

За його словами, попри те, що більшість повноважень, в тому числі утримання закладів освіти, медицини, культури, перейшли в громади, держава має слідкувати за дотриманням стандартів надання послуг, і на місцях цим займатиметься РДА.

«Тут немає прямого управління чи підпорядкування, адміністрації лише слідкуватимуть за дотриманням стандартів. Отже і у цих питаннях важлива комунікація між РДА та громадами, щоб послуги були максимально якісними і доступними для людей. Сподіваюся, що відносини новоутворених районних адміністрацій і органів місцевого самоврядування будуватимуться у новому, більш сучасному форматі, а їхня взаємодія буде спрямована перш за все на розвиток територіальних громад», - сказав В’ячеслав Негода.


Нагадаємо, до другого читання у Верховній Раді готується законопроект №4298, який розмежовує повноваження місцевих державних адміністрацій за функціональним принципом (хто виконує, той не контролює), уточнює повноваження МДА із забезпечення законності на територіях та з координації діяльності територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування для виконання державних програм.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь