Горщиківська громада
Житомирська область, Коростенський район

Задля унеможливлення ймовірної ескалації з боку РФ потрібні потужні превентивні санкції, а не реакція постфактум – Президент України

Дата: 21.12.2021 12:18
Кількість переглядів: 546

Щоб запобігти можливій ескалації з боку Російської Федерації та погіршенню безпекової ситуації у Європі, міжнародна спільнота має вживати потужних превентивних заходів, а не реагувати на події, які вже відбулися, як у випадку з міграційною кризою на кордонах Польщі й Литви з Білоруссю. На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ після тристоронньої зустрічі з президентами Польщі й Литви в резиденції «Синьогора» в с. Гута на Івано-Франківщині.

Фото без опису

«Що таке санкції потім? Я вважаю, що мають бути потужні превентивні речі, серйозні санкції, щоб не було навіть думки щодо ескалації в будь-якому регіоні. Тому що ми бачимо, що це вже пов’язано не лише з Україною, а й з будь-якою державою Європейського Союзу», – зазначив Володимир Зеленський.

Президент наголосив: Україна, яка поки що не є членом НАТО та ЄС, зараз активно посилює дружні відносини зі своїми сусідами, зокрема, задля зміцнення безпеки в регіоні. Володимир Зеленський нагадав, що наша держава миттєво допомогла Молдові під час енергетичної кризи та Литві під час міграційної кризи.

«Саме тому ми сьогодні зустрічаємося з нашими друзями з Литви та Польщі. Тому що вони розуміють, що й нам сьогодні потрібна їхня підтримка», – сказав Глава держави.

Президент Литви Гітанас Наусєда також вважає, що санкції мають бути переконливими.

«Ми запроваджуємо санкції, щоб вони змінювали поведінку. Має бути розуміння: якщо щось станеться, то буде миттєва й дуже серйозна реакція», – зазначив він.

На думку очільника Литви, важливо, щоб дії країн ЄС підтримали такі держави, як США, Канада, Велика Британія.

Зі свого боку Президент Польщі Анджей Дуда зауважив: історичний досвід дає розуміння того, що не можна погоджуватися на жодні ультиматуми з боку певних країн, зокрема Росії.

Він переконаний, що одним з головних чинників того, що нова ескалація з боку РФ не стає реальністю, є те, що після агресії Росії проти України у 2014 році НАТО військово посилило свій східний фланг.

«Я вважаю, що найбільшою помилкою є погоджуватися на шантаж. Ми маємо зайняти сильну позицію. І саме так має поводитися НАТО, бути послідовним», – зазначив Президент Польщі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь