Горщиківська громада
Житомирська область, Коростенський район

13 червня 2014 Маріуполь звільнили від терористичної ДНР. На черзі – звільнення від російської окупації

Дата: 13.06.2022 10:43
Кількість переглядів: 467

Цього дня, 13 червня, у 2014 році, тоді спецбатальйон «Азов» за підтримки спецбатальйону «Дніпро», Нацгвардії та спецпідрозділу МВС звільнили Маріуполь від проросійських бойовиків.

Фото без опису

У 2014-му «русскій мір» прийшов у Маріуполь у вигляді бойовиків так званої ДНР, проросійських сил і чеченських найманців. Понад місяць, з 10 травня до 13 червня 2014-го, місто було повністю під їхнім контролем. У ньому панували безлад та маргінальні елементи. 13 червня азовці за підтримки спецпризначенців провели спецоперацію, в ході якої зачистили місто від проросійських бойовиків (детальніше, як це відбувалося, можна прочитати тут, спогади очевидців – тут). Після звільнення Маріуполя бійці «Азову» провели «Широкінську операцію», завдяки чому лінію оборони вдалося відсунути далі від міста.

Трагічним чином «русскій мір» нагадав про себе маріупольцям 24 січня 2015, коли внаслідок обстрілу з «Градів» мікрорайону «Східний» загинуло понад 30 та було поранено понад 100 людей, серед них і діти.

З того часу по 2022 рік Маріуполь вдалося відбудувати. Це був справжній європейський центр Приазов’я з сумішшю різноманітних історико-культурних пам’яток і промислових гігантів. Аж поки 24 лютого 2022 року Росія не розпочала новий, повномасштабний, етап війни проти України з використанням усіх потужностей своєї військової машини.

«Русскій мір» вкотре приніс в Україну трагедії і смерті. За стримування цієї людиноненависницької і злочинної ідеології українці платять неймовірно високу ціну. Проте ми знаємо, за що боремося, – за вільних людей, за гідність, за повагу до людського життя і його цінності.

 

Тому ми фіксуємо злочини і пам’ятаємо – про тих, хто в полоні, й тих, хто в окупації. Ми пам’ятаємо про Маріуполь, Попасну, Волноваху, Мелітополь, Херсон та інші тимчасово окуповані території, які мають бути вільними.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь