Горщиківська громада
Житомирська область, Коростенський район

Повернення українського прапора в Крим означатиме відродження справжнього миру – виступ Президента на першому парламентському саміті Кримської платформи

Дата: 25.10.2022 16:49
Кількість переглядів: 56

Пані та панове!

Фото без опису

Я дякую вам за участь у першому парламентському саміті Кримської платформи!

Дякую нашим хорватським друзям за те, що приймаєте, дякую тобі, Руслане, за потужний старт!

Дякую вам усім за добрі слова про Україну й про український Крим, де ми ще обов’язково зустрінемося – дуже скоро, я в цьому впевнений. На тому саміті Кримської платформи, який означатиме відродження миру на нашому континенті.

Мир – це те, що об’єднало нас. Те, що ми цінуємо. Те, чого ми прагнемо й заради чого співпрацюємо в різних форматах і на різному рівні.

Мир… Те, що ми всі втратили у 2014 році, коли Росія розпочала свою божевільну агресію. Розпочала саме з Криму.

Після більш ніж восьми років путінської війни не залишилось у світі країн, які не відчули б на собі її наслідків. Зачепило всіх – так чи інакше.

Світ підраховує втрати.

До чого призвело російське поневолення Криму, якщо поглянути з нинішнього дня? Це був пролог до повномасштабної війни, яка забирає життя тисяч і тисяч людей.

Це було народження антилюдської системи, яка катує, яка позбавляє свободи й травмує, не розбираючи віку, статі, релігійної чи етнічної приналежності, чоловіків, жінок, дітей. Це був початок найнебезпечнішої хаотизації в міжнародних відносинах за життя кількох поколінь.

Усе це приніс російський прапор у Крим і з окупованого Криму поширює далі у світ.

Світ став значно жорстокішим місцем. Місцем, де Росія легко провокує масштабний голод, бо завдяки своєму злочинному контролю над Кримом знищила свободу мореплавства у Чорному морі й може в будь-який момент заблокувати наш продовольчий експорт – життєво важливий для світового ринку.

Світ став місцем, де Росія легко й безкарно руйнує надії на стабільність, наприклад на Близькому Сході й на півночі Африки, бо тримає Крим як стратегічний воєнний плацдарм для злочинного втручання в ситуацію в цих регіонах.

Світ став місцем, де російський ядерний шантаж – це вже, на жаль, буденність, бо ця держава, щоб зберегти за собою вкрадену територію, погрожує всьому людству катастрофою.

Керівництво Росії дуже старається показати, ніби все це від 2014 року й назавжди.

Але саме для того ми разом, щоб принесені Росією жорстокість і хаотизація були справді тимчасовими. Тимчасовими, як російська окупація Криму.

З нього все почалося. Його повернення означатиме відродження справжнього миру. Бо російський потенціал агресії буде знищений дощенту, коли український прапор буде знову на своєму законному місці – у містах і селах Криму.

Крим має бути звільнений від його використання Росією як плацдарму.

Тоді світ відчує, що втрат більше не буде. А люди відчують, що світ стає безпечнішим.

Два роки тому, заснувавши Кримську платформу, ми передбачали постійне розширення її формату. І я дуже радий бачити, що платформа розвивається саме так.

Спочатку був рівень лідерів держав. Тепер – рівень законодавців і урядовців, громадських діячів та експертів. І цей другий рівень – не менш потужний, ніж початковий. Бо дає змогу залучити демократичну силу наших із вами суспільств, щоб відповісти на кожен із викликів, які вже спровоковані російською окупацією Криму і які ще неминуче виникнуть при його поверненні під законний контроль України.

Сучасні активні покоління поки що не мають досвіду повернення такої особливої території від загарбника її рідній державі. Все ж таки триває дев’ятий рік російського поневолення…

Дев’ятий рік руйнації Росією для окремо взятого Криму всього міжнародного права, усіх нормальних економічних, соціальних та культурних зв’язків. Це те, що є зараз.

Крим відокремлений Росією від самої можливості нормального життя.

На території Криму окупантами не просто скоєні тисячі злочинів… Від 2014 року Крим – це єдина частина Європи, де тривають де-факто чистки – за релігійною та етнічною ознаками. Якщо ти мусульманин – російські окупанти вважають тебе винним. Якщо ти киримли – російські окупанти вважають тебе винним. Якщо в тебе український паспорт – російські окупанти вважають тебе винним. Вдумайтеся ще раз: люди в таких умовах – уже дев’ятий рік!

А ще – постійна російська мілітаризація Криму. А ще – постійне свідоме знищення окупантами природи Криму. А ще – тотальна відсутність гарантій права власності в Криму й грабунок Криму в інтересах загарбників.

Реінтегрувати Крим буде нелегко – після років такої окупації. Але завдяки нашій співпраці ми й це зможемо забезпечити. Ми змінимо ситуацію повністю.

Повернення українського прапора в Крим – це повернення звичної для всіх європейців нормальності. Того, що є в кожній із ваших країн. Безпекової нормальності, економічної, правової, соціальної, культурної.

Повернення українського прапора – це прихід на півострів Європейського Союзу. У повному сенсі цих слів. Усіх рівнів нашої інтеграції: торговельної – це величезний ринок, інвестиційної – це колосальні можливості для розвитку. Усього цього зараз у Криму просто немає. І не може бути  – Росія позбавила наш півострів ринків і розвитку.

Повернення українського прапора – це захист прав людини, це свобода для всіх людей у Криму, для всіх спільнот – етнічних чи релігійних. Це можливість вільно говорити те, що ти думаєш, і поширювати правду про те, що відбувається. Це є всюди на нашому континенті – від Атлантики до Харківщини. І це буде в Криму.

Ми вже наближаємось – щоденно.

І щойно я брав участь у роботі берлінської конференції з питань відновлення України. Вже зараз, коли війна ще триває, і відновлення після нашої перемоги. Відновлення нашого Криму обговорюється разом з відновленням усієї України як невід’ємної частини ціннісного, інфраструктурного, інвестиційного й культурного простору всієї Європи.

І нам зараз потрібні три речі.

У цей час, коли відновлення нашої територіальної цілісності ще триває, потрібна достатня та своєчасна підтримка для нашої держави. Оборонна, фінансова і санкційна.

Я прошу вас захищати таку підтримку для України, постійно посилювати її – саме вона є фундаментом майбутнього миру.

Потім, коли ми вийдемо на наші законні державні кордони й повернемо зокрема й Крим, нам буде потрібен ваш досвід: безпековий, політичний, юридичний, економічний, соціальний, інфраструктурний.

Щоб повернути Криму повноцінне життя після років окупації, а людям у Криму – справедливість, наша співпраця має зберігатися на максимумі й після відновлення нашої територіальної цілісності.

Ми маємо зробити цей наш формат, формат Кримської платформи, стартом для інших гуманітарних і дипломатичних платформ, які сприятимуть деокупації інших територій, які були колись поневолені: від Придністров?я й Абхазії до Північних територій.

А третє… Це дуже важливо.

Я прошу вас пообіцяти мені, що ви неодмінно відвідаєте наш український, звільнений від окупантів і мирний Крим. Одразу, як повернемо туди наш національний прапор.

Ця частина Європи зачекалася на дорогих і поважних гостей.

Дякую вам за увагу! Дякую за підтримку! Ще раз дякую Хорватії як стороні, що приймає наш саміт. Дякую, пане Прем’єр-міністре Пленкович – радий вас бачити й чути, – і пане Голово Яндрокович, за гостинність.

Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь