Горщиківська громада
Житомирська область, Коростенський район

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

Дата: 21.02.2023 11:12
Кількість переглядів: 122

Ми відзначаємо це свято з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Фото без опису

Із 6 000 розмовних мов майже половині загрожує зникнення.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10.000 особами, що активно розмовляють мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб, не задокументовані.

Цей день, на жаль, пов'язаний із трагедією. Саме 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову.

Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні.

Соціальні функції мови надзвичайно широкі. Дехто вважає мову лише засобом порозуміння між людьми. Насправді ж цим не вичерпується її значення. У мові закодовує нація всю свою історію, багатовіковий досвід, здобутки культури, духовну самобутність.

Цікаві факти про українську мову

В Україні рідній мові присвячене свято День української писемності та мови, яке щороку відзначається 9 листопада, в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

• Найдовше слово в українській мові, яке зафіксоване в словниках, складається з 30 літер – це назва хімікату дихлордифенілтрихлорметилметан. За даними Книги рекордів України, найдовше слово української мови містить 31 літеру – “рентгеноелектрокардіографічного”.

• Сучасна українська мова налічує близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються.

• Найбільше слів починається на літеру «П».

• Найрідше використовується літера «Ф».

• Існування паліндромів (слова та речення, що читаються дзеркально). П’яти- і шестибуквених перевертнів досить багато (наприклад, зараз), а ось семибуквених поки відомо усього два: “ротатор” і “тартрат”.

• Українську мову офіційно визнали літературною після видання «Енеїди» Івана Котляревського.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь