Горщиківська громада
Житомирська область, Коростенський район

Обережно: ГРИП ПТИЦІ!

Дата: 25.01.2024 14:28
Кількість переглядів: 104

Відповідно до оперативної інформації, яка надходить від територіальних управлінь Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, протягом грудня 2023 р. та першої половини січня цього року на території України підтверджено п’ять випадків захворювання птиці на грип типу А (Чернівецька, Сумська – 2 випадки, Рівненська та Кіровоградська області). Захворювання на грип птиці було виявлено як в дикій фауні, так і в особистих селянських господарствах.

Фото без опису

Що таке курячий (пташиний) грип?

Грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана будь-яким вірусом грипу А: субтипів Н5 та Н7 і характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту, високою смертністю птиці. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Основними переносниками та джерелом розповсюдження інфекції є перелітні водоплавні птахи. При виникненні захворювання встановлюються обмеження на експорт птахопродукції з території країни, що разом із заходами з ліквідації хвороби (карантин, зонування, стемпінг-аут, дезінфекція) завдає значних економічних збитків, як державі, так і виробникам.

Грип птиці відноситься до транскордонних захворювань, тих, які неможливо зупинити обмеживши переміщення товарів через кордон, оскільки основним фактором поширення є інфікована дика перелітна птиця.

Як поширюється пташиний грип серед птахів?

Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії. Чутливі до інфекції птахи можуть бути інфіковані, коли вони контактують із зараженими виділеннями чи секреціями. Свійські птахи можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими водоплавними птахами чи іншими інфікованими птахами або через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки), або з матеріалами (вода або корм), що були заражені вірусом.

Клінічні ознаки:

  • Загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт.
  • У курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.
  • У водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.

Чи є ризик заразитися пташиним грипом при вживанні в їжу пташиного м’яса?

Немає зареєстрованих випадків, коли правильно приготоване пташине м’ясо чи яйця могли бути джерелом захворювання на пташиний грип.

Згідно із положеннями Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011 № 547 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 8 листопада 2011 р. за № 1277/20015, власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, зобов’язані виконувати положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006 № 100, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за № 42/13309 та з метою профілактики захворювання птиці на грип:

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які будуть забезпечувати попередження виникнення захворювання птиці;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини та проводити ветеринарно-санітарні заходи з профілактики та боротьби з грипом птиці;
  • виконувати проведення заходів, направлених на попередження виникнення грипу птиці, передбачених цією Інструкцією;
  • повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про невластиву їм поведінку;
  • до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини ізолювати підозрілу на захворювання птицю.

Заступник начальника управління-начальник відділу безпечності

харчових продуктів та ветеринарної медицини

Коростенського районного управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Житомирській області

Андрій ВАСЯНОВИЧ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь