Горщиківська громада
Житомирська область, Коростенський район

День слов'янської писемності та культури: спадщина Кирила і Мефодія

Дата: 24.05.2024 14:38
Кількість переглядів: 105

24 травня світ відзначає День слов'янської писемності та культури, який присвячений пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, творців слов'янської абетки (кирилиці). Ця стаття має на меті ґрунтовно проаналізувати історичне значення їхнього подвигу та вплив на розвиток слов'янської культури.

Фото без опису

Історична основа

Винайдення слов'янської писемності стало епохальною подією в історії слов'янських народів. До того часу вони не мали власної писемності і змушені були використовувати чужі алфавіти, зокрема грецький та латинський. Це суттєво обмежувало розвиток слов'янської мови та культури. Кирило і Мефодій вирішили цю проблему, створивши алфавіт, який ґрунтувався на фонетичних принципах і максимально точно відтворював звучання слов'янської мови.

Кирило і Мефодій: просвітителі та місіонери

Кирило (827-869) та Мефодій (815-885) були візантійськими місіонерами з міста Солунь (сучасні Салоніки, Греція). Їх відрізняла ґрунтовна освіта та знання багатьох мов. За дорученням візантійського імператора Михайла III вони вирушили до Великої Моравії з метою проповідувати християнство слов'янською мовою.

Створення кирилиці

Зрозуміло, що для перекладу релігійних текстів слов'янською мовою Кирилу і Мефодію знадобилася власна писемність. Саме тому вони розробили слов'янську абетку, яка згодом отримала назву кирилиця. Їхня діяльність мала неоціненний вплив на становлення та розвиток слов'янської культури. Завдяки їм слов'яни здобули можливість записувати свою мову, перекладати книги, творити літературні твори та здобувати освіту.

Вшанування пам'яті

З 2004 року День слов'янської писемності та культури в Україні має статус державного свята. Цього дня по всій країні організовуються урочисті заходи, концерти, виставки, лекції, присвячені слов'янській мові та культурі.

Важливість кирилиці

Сьогодні кирилиця використовується в Україні, Росії, Білорусі, Болгарії, Сербії, Македонії, Чорногорії та багатьох інших країнах. Її вважають однією з найпоширеніших алфавітів світу. Кирилиця відіграє ключову роль у збереженні слов'янської культурної спадщини та єднанні слов'янських народів.

День слов'янської писемності та культури – це не просто свято мови та писемності, це нагадування про духовну єдність слов'янських народів, про неоціненний внесок Кирила і Мефодія у розвиток слов'янської цивілізації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь