Горщиківська громада
Житомирська область, Коростенський район

Про створення Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Горщиківської сільської  ради

Дата: 14.08.2024 14:18
Кількість переглядів: 21

 

Україна

ГОРЩИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Коростенського району Житомирської області

 

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

 

14.08.2024 року

 

              № 57

 

 

 

 

Про створення Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Горщиківської сільської  ради

 

         

         З метою вирішення питань, пов'язаних із реалізацією державної політики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб, відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  виконавчий комітет міської ради:

 

ВИРІШИВ:

 

1. Створити Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Горщиківської сільської  ради.

 

2. Затвердити:

         2.1. Положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Горщиківської сільської  ради, згідно з додатком 1.

         2.2. Склад Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Горщиківської сільської  ради, згідно з додатком 2.

        

3. Рішення набирає чинності з дня його оприлюднення.

        

4. Контроль за виконанням рішення покласти на сільського голову  Олексія ТУРОВСЬКОГО.

 

 

Сільський  голова                                            Олексій ТУРОВСЬКИЙ

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

                                                                                                     до рішення виконкому

                                                                                                     Горщиківської сільської  ради

                                                                                                     від  14.08.2024 року  № 57


 

ПОЛОЖЕННЯ

про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Горщиківської сільської ради

 

1. Загальні положення

1.1. Рада з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Горщиківської сільської  ради (далі − Рада з питань ВПО) є консультативно-дорадчим органом, створеним з метою вирішення питань, пов'язаних із реалізацією державної політики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб, підтримки та захисту переміщеного бізнесу на території Горщиківської територіальної громади (далі – Громада), та діє при виконавчому комітеті Горщиківської сільської  ради (далі – Рада).

1.2. У своїй діяльності Рада з питань ВПО керується Конституцією і законами України, указами та розпорядженнями Президента України, постановами Верховної Ради України, постановами та розпорядженнями Кабінету Міністрів України, рішеннями Ради, її виконавчого комітету, розпорядженнями голови, цим Положенням та іншими нормативно правовими актами.

1.3. Діяльність Ради з питань ВПО ґрунтується на принципах верховенства права, законності, гласності, прозорості, колегіальності, інклюзивності та рівності.

2. Мета та завдання Ради з питань ВПО

2.1. Метою діяльності Ради з питань ВПО є сприяння вирішенню питань, пов'язаних із реалізацією державної політики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб, підтримка та захист суб’єктів підприємництва, які перемістилися на територію Громади.

2.2. До завдань Ради з питань ВПО належать:

2.2.1. Налагодження співпраці Ради, її виконавчого комітету та інших виконавчих органів Ради з органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями, громадськими об'єднаннями, міжнародними та науковими організаціями, засобами масової інформації, іншими інститутами громадянського суспільства з питань захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

2.2.2. Залучення внутрішньо переміщених осіб, зокрема представників вразливих груп із числа внутрішньо переміщених осіб, до вирішення проблемних питань у сфері захисту їхніх прав та законних інтересів.

2.2.3. Сприяння залученню внутрішньо переміщених осіб до участі у робочих групах, комісіях тощо для розробки та виконання місцевих програм у сфері соціального захисту, зайнятості населення, забезпечення їхніх житлових та майнових прав.

2.2.4. Сприяння реалізації Керівних принципів ООН з питань внутрішнього переміщення, а саме щодо забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб на свободу зборів, участі на рівних засадах у справах Громади.

2.2.5. Сприяння співпраці органів місцевого самоврядування, представників громадських та/або благодійних організацій та їх об’єднань, міжнародних та наукових організацій, засобів масової інформації, інших інститутів громадянського суспільства з питань реалізації державної політики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

2.2.6. Сприяння залученню вразливих груп внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок військової агресії російської федерації проти України (жінок, національних меншин, осіб з інвалідністю тощо), до процесу ухвалення рішень.

2.2.7. Застосування принципів конфліктної та гендерної чутливості в процесі розробки та реалізації політик на місцевому рівні задля розвитку соціальної згуртованості, зменшення напруги та ризиків виникнення конфліктів між приймаючою громадою та внутрішньо переміщеними особами.

2.2.8. Організаційна, методична, консультативна підтримка та захист суб’єктів господарювання, які перемістили до територіальної громади Ради свої виробничі потужності, працівників та інші активи;

2.2.9. Надання Раді, її виконавчому комітету пропозицій та рекомендацій по створенню місцевих програм підтримки внутрішньо переміщеного бізнесу.

2.2.10. Підготовка пропозицій, висновків, аналітичних матеріалів з питань формування та реалізації державної, регіональної та місцевої політики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

2.2.11. Проведення моніторингу за реалізацією вищевказаних питань на території Громади.

3. Повноваження Ради з питань ВПО

3.1. Розроблення пропозицій, рекомендацій щодо вирішення проблемних питань, пов'язаних із реалізацією державної політики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб на території Громади.

3.2. Подання пропозицій, рекомендацій, розроблених за результатами своєї роботи, Раді, її виконавчим органам, іншим органам місцевого самоврядування, органам виконавчої влади тощо.

3.3 Сприяння налагодженню ефективної взаємодії внутрішньо переміщених осіб з Радою, її виконавчими органами, підприємствами, установами, організаціями розміщеними на території Громади.

3.4. Сприяння соціально-економічній інтеграції внутрішньо переміщених осіб на території Громади.

3.5. Сприяння залученню фінансування на виконання програм та заходів, що містять компонент допомоги внутрішньо переміщеним особам.

3.6. Розгляд пропозиції органів місцевого самоврядування, органів державної влади, правоохоронних органів, підприємств, установ, організацій, громадських та/або благодійних організацій з питань, пов'язаних із реалізацією державної політики у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб на території Громади.

3.7. Сприяння, в межах своїх повноважень, реалізації прав внутрішньо переміщених осіб на забезпечення житлом, працевлаштування, освіту, медичне обслуговування тощо.

3.8. Співпраця з благодійними та громадськими організаціями щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

3.9. Залучення (за згодою) в разі потреби до роботи Ради з питань ВПО представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, представників підприємств, установ, організацій, а також окремих фахівців (науковців, представників інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій тощо) для підготовки проектів рішень Ради з питань ВПО.

3.10. Отримання, в установленому порядку, від органів місцевого самоврядування, органів державної влади, правоохоронних органів, підприємств, установ, організацій інформації, що стосується мети та завдань Ради з питань ВПО.

3.11. Рада з питань ВПО інформує в засобах масової інформації про свою діяльність.

3.12. Створює, у разі потреби, постійні та тимчасові робочі групи.

3.13. Організовує публічні заходи (конференції, наради, семінари, тощо).

3.14. Здійснює інші заходи, спрямовані на досягнення своєї мети та виконання завдань.

4. Утворення та склад Ради з питань ВПО

4.1. Рада з питань ВПО утворюється рішенням виконавчого комітету Ради.

4.2. Рада з питань ВПО діє на підставі Положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Горщиківської  ради, яке затверджується рішенням виконавчого комітету Горщиківської сільської  ради.

4.3. Склад Ради з питань ВПО, та зміни до неї затверджується рішенням виконавчого комітету Ради.

4.4. До складу Ради з питань ВПО можуть входити громадяни України, яким виповнилось 18 років і які проживають на території Громади (в тому числі громадяни, які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи на території Громади, та/або є представниками суб’єктів господарювання, що перемістилися на територію вказаної громади внаслідок військової агресії російської федерації проти України та сплачують податки до бюджету Громади, та/або є представниками місцевих, регіональних чи національних громадських та/або благодійних організацій, які реалізують проєкти у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

До складу Ради з питань ВПО можуть входити міський голова, його заступники, депутати ради та інші посадові особи виконавчих органів ради, яких делеговано до її складу.

4.5. Громадяни України, які проживають на території Громади (в тому числі громадяни, які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи на території Громади) подають до Ради заяву в довільній формі про прийняття їх до складу Ради з питань ВПО.

Громадські та/або благодійні організації, суб’єкти господарювання делегують своїх представників до складу Ради з питань ВПО.

Посадові особи Ради її виконавчих органів, депутати Ради за їх згодою, можуть бути включені до складу Ради з питань ВПО в порядку, передбаченому пунктом 4.3. цього Положення.

4.6. Кандидати до складу Ради з питань ВПО подають до Ради такі документи:

4.6.1. Заяву у довільній формі про прийняття до складу Ради з питань ВПО (для кандидатів визначених абзацом першим пункту 4.5. цього Положення).

4.6.2. Згоду на обробку персональних даних.

4.6.3. Затверджену керівником або іншою уповноваженою особою інформацію за останні 6 місяців про діяльність громадської та/або благодійної організації, відповідно до цільового спрямування діяльності Ради з питань ВПО (для суб’єктів громадянського суспільства, які делегують своїх представників до складу Ради з питань ВПО).

4.6.4. Відомості з Єдиного Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію громадської та/або благодійної організації.

4.6.5. Відомості з Єдиного Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про переміщення (зміну місцезнаходження) суб’єкта господарювання на територію Громади після 24.02.2022 року та документальне підтвердження сплати податків до бюджету цієї територіальної громади (для представників переміщеного бізнесу).

4.6.6. Рішення громадської та/або благодійної організації, суб’єкта господарювання про делегування кандидата до складу Ради з питань ВПО.

4.6.7. Кандидати до складу Ради з питань ВПО, які проживають на території Громади, подають копії: документа, який посвідчує адресу місця реєстрації/проживання такої особи, внутрішньо переміщені особи - довідки встановленої форми про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на території Громади.

4.7. До складу Ради з питань ВПО може бути обрано не більше одного представника від кожної громадської та/або благодійної організації або суб’єкта господарювання, який перемістив свій бізнес на територію Громади та виявив бажання увійти до її складу.

4.8. Рада з питань ВПО створюється на невизначений термін.

4.8.1. У разі припинення (в т.ч. дострокового) повноважень осіб які входили до складу Ради з питань ВПО за статусом чи посадою (посадові особи Ради, її виконавчих органів, депутати, в т.ч. в зв’язку з припиненням повноважень Ради поточного скликання), такі особи продовжують виконувати свої повноваження в поточному складі Ради з питань ВПО до дня формування нового складу Ради з питань ВПО згідно з рішенням виконавчого комітету Ради, в порядку, передбаченому пунктом 4.3. цього Положення.

4.9. Дострокове припинення діяльності Ради з питань ВПО здійснюється у разі:

4.9.1. Не проведення засідання на протязі одного кварталу поточного року.

4.9.2. Ухвалення відповідного рішення на її засіданні.

4.10. Рішення про дострокове припинення діяльності Ради з питань ВПО приймається виконавчим комітетом Ради.

4.11. Голова Ради з питань ВПО:

4.11.1. Організовує діяльність Ради з питань ВПО.

4.11.2. Організовує підготовку і проведення її засідань, головує під час їх проведення.

4.11.3. Підписує документи від імені Ради з питань ВПО.

4.11.4. Представляє Раду з питань ВПО у відносинах із центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, засобами масової інформації.

4.11.5. Вносить пропозиції щодо створення тимчасових органів Ради з питань ВПО.

4.12. Заступники голови Ради з питань ВПО:

4.12.1. Забезпечують виконання закріплених за ними напрямів роботи.

4.12.2. Здійснюють організаційно-методичну підтримку роботи відповідних комітетів (комісій, секцій, робочих груп) Ради з питань ВПО.

4.12.3. Розглядають, за дорученням голови Ради з питань ВПО, питання, що належать до її компетенції.

4.12.4. Вносять пропозиції щодо створення тимчасових органів Ради з питань ВПО.

4.12.5. Забезпечують контроль за виконанням рішень Ради з питань ВПО.

4.12.6. Організовують вивчення та дослідження громадської думки.

4.12.7. Виконують інші функції відповідно до покладених на Раду з питань ВПО завдань.

4.12.8. У разі відсутності голови на засіданні Ради з питань ВПО, головують почергово на її засіданні.

4.13. Секретарем Ради з питань ВПО є посадова особа Ради.

4.14. Секретар Ради з питань ВПО забезпечує ведення діловодства, організовує вирішення питання матеріально-технічного та інформаційного забезпечення її роботи.

4.15. Секретар, Ради з питань ВПО:

4.15.1. Забезпечує підготовку порядку денного засідань Ради з питань ВПО з урахуванням пропозицій її членів.

4.15.2. Забезпечує ведення протоколів засідання Ради з питань ВПО, у триденний строк подає їх на підпис голови.

4.15.3. Контролює підготовку питань на засідання Ради з питань ВПО відповідно до проєкту порядку денного;

4.15.4. Забезпечує оприлюднення рішень Ради з питань ВПО та направлення їх виконавцям.

4.15.5. Опрацьовує внесені в установленому порядку пропозиції з розв'язання кадрових питань, зокрема, щодо припинення членства у Раді з питань ВПО.

4.15.6. За погодженням з головою Ради з питань ВПО залучає до виконання окремих робіт і завдань членів Ради з питань ВПО та інших осіб.

4.15.7. Забезпечує інформування про діяльність Ради з питань ВПО, створює умови для доступу громадськості до інформації про діяльність ради, виконання її рішень.

4.15.8. Забезпечує ведення діловодства;

4.15.9. Забезпечує взаємодію та листування Ради з питань ВПО з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями.

4.15.10. Виконує інші функції по забезпеченню діяльності Ради з питань ВПО.

4.16. Робочі групи (у разі їх створення) опікуються вирішенням конкретних питань задля яких їх було створено. Голови робочих груп доповідають головуючому на засіданні Ради з питань ВПО про свою поточну діяльність на кожному її засіданні. У складі Ради з питань ВПО обов’язково створюється робоча група з питань захисту та підтримки внутрішньо переміщеного бізнесу.

4.17. Особи, що входять до складу Ради з питань ВПО виконують свої обов'язки на громадських засадах.

5. Організація роботи Ради з питань ВПО

5.1. Основною організаційною формою роботи Ради з питань ВПО є її засідання, які проводяться у разі потреби.

5.2. Пропозиції щодо розгляду питань на засіданні Ради з питань ВПО можуть бути внесені головою Ради з питань ВПО, його заступниками та членами Ради з питань ВПО.

5.3. Засідання Ради з питань ВПО вважається правомочним, якщо на ньому присутні не менше половини її загального складу.

5.4. Рішення Ради з питань ВПО приймається більшістю голосів її складу присутніх на засіданні. Якщо при вирішенні питання голоси членів Ради з питань ВПО розділились порівну, голос головуючого на засіданні є вирішальним.

5.5. Рада з питань ВПО приймає рішення, які мають рекомендаційний характер.

5.6. Рішення Ради з питань ВПО оформлюються протоколом, який підписується головуючим на засіданні та секретарем.

5.7. Документи, протоколи та витяги з протоколів зберігаються в Раді.

5.8. Організаційно-технічне забезпечення діяльності Ради з питань ВПО здійснює Рада.

 

6. Прикінцеві положення

6.1. Припинення діяльності Ради з питань ВПО здійснюється на підставі рішення виконавчого комітету Горщиківської сільської  ради, відповідно до вимог чинного законодавства України.

6.2. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться в установленому для його прийняття порядку.

 

Секретар сільської ради                     Світлана ІСКОРОСТЕНСЬКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь